Thomas Triesschijn
Thomas Triesschijn
en
nl

Biografie

Thomas Triesschijn (Nederland, 1992) kreeg op zevenjarige leeftijd zijn eerste muziek- en blokfluitlessen van Willem Blonk. In 2005 stapte hij over naar de School voor Jong Talent (SvJT) van het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag. Daar voltooide hij in 2010 zijn VWO-opleiding die hij combineerde met zijn blokfluitstudie bij Dorothea Winter. Als leerling van de SvJT deed hij uitgebreide concertervaring op waarbij hij verschillende keren werd onderscheiden. In 2010, hetzelfde jaar waarin hij zijn VWO behaalde, was hij een van de vier finalisten van de door de NPS georganiseerde ‘Avond van de Jonge Musicus’, waarbij hij op nationale televisie soleerde met Holland Symfonia onder leiding van Otto Tausk. In april 2011 won hij de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours in Rotterdam. Na het behalen van zijn Bachelor aan het KC, waar hij studeerde bij Dorothea Winter en Heiko ter Schegget, sloot Thomas zijn masterstudie aan het HKU Utrechts Conservatorium in 2016 af bij Heiko ter Schegget.

Thomas richt zich zowel op het uitvoeren van oude muziek als het hedendaags blokfluitrepertoire. Componisten als Wilbert Bulsink, Patrick van Deurzen en Quinn Jacobs schreven stukken voor hem. Hij concerteerde door heel Europa en werkte samen met ensembles en dirigenten als Les Talens Lyrique en Christophe Rousset, Peter Van Heyghen, Erik van Nevel, Wim Steinmann, Otto Tausk en Charles Toet. In mei 2014 werkte hij mee aan de opera- en DVD-productie ‘La Troupe d’Orphée’ met Vox Luminis en Opera2Day onder leiding van Hernán Schvartzman. Hij speelde op verscheidene gerenommeerde muziekfestivals waaronder het Grachtenfestival Amsterdam (2010 & 2011), het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht (2011, 2012, 2014, 2016 & 2017) en het Bachfestival Dordrecht (2018). Ook wordt Thomas regelmatig uitgenodigd om concerten te geven in de Classic Express, ’s werelds enige rijdende concertzaal, en is hij actief als blokfluitdocent. Naast zijn activiteiten op muziekgebied heeft Thomas in 2011 de hoofdrol van de korte speelfilm “Het Violette Uur” van regisseur Felix van Cleeff gespeeld.

Sinds 2011 vormt Thomas een vast duo met klavecinist Aljosja Mietus. In 2016 breidden zij het duo uit tot een kwartet onder de naam The Counterpoints. Naast zijn uitvoerende activiteiten werkt Thomas als begeleider van producties en solfègedocent aan de Academy of Vocal Arts en geeft hij privé blokfluitlessen.

September 2018